Geplaatst op

Hemplyne, eerste volledig natuurlijke hennep 3D-print filament

door Maarten Verkoren
Gepubliceerd op 9 april 2016
2 min lezen

Hemplyne is hoofdzakelijk samengesteld uit hennepvezels, maïspolyzuren en lignine, een afvalproduct van de papierindustrie. Deze op hennep gebaseerde composieten, zijn volledig biologisch afbreekbaar en geschikt voor bestaande spuitgietmatrijzen. Vanaf vandaag is er ook filament van, voor 3D-printen, ontwikkeld in samenwerking met de gerenommeerde 3D-print filamentproducent 3D4Makers.

Een van de grootste bedreigingen voor ons milieu is plasticvervuiling, niet alleen in onze oceanen, maar overal op aarde. Er is nu al een drijvend continent van plastic in onze oceanen, en die gigantische hoeveelheid plastic valt steeds meer uiteen in nano-deeltjes, wat ze uiteindelijk in onze voedselketen doet belanden.

Dit probleem is niet zomaar op te lossen, maar zoals onlangs gemeld (Plastic Free Rivers) werd op dit blog, wordt er in alle delen van de wereld ijverig gewerkt aan verschillende oplossingen. Het 3D-printen van producten met natuurlijk materiaal is ook een belangrijke stap.

Alle Hemplyne composieten zijn volledig biologisch samengesteld en biologisch afbreekbaar, en kunnen binnen 18 maanden worden omgezet in compost, maar alleen bij blootstelling aan lucht, water en micro-organismen tegelijk. De materialen zullen dus niet zomaar oplossen in een storm of een regenbui.

De eerste lijn met producten is gericht op de cannabis cultuur. De bedenker van Hemplyne, Pit Demmer, werkt al samen met drie Duitse bedrijven, en heeft het materiaal met succes met een Nederlandse spuitgietbedrijf getest.

En nu is er dus ook filament van ontwikkeld. De eerste tests wijzen uit dat het filament prachtig print, dus de maker-community is erg enthousiast. To be continued!

Hemplyne, eerste volledig natuurlijke hennep 3D-print filament