De Decorticator

Wat is een decorticator?

Een decorticator is een stuk zwaar apparaat dat is ontworpen om de buitenste lagen materiaal te ontdoen van zaden, planten en kleine struiken en bomen. Deze apparaten worden over de hele wereld gebruikt voor alles, van zonnebloemmaterialen tot het bereiden van vezels die worden gebruikt bij het maken van touw. Bedrijven die decorticators produceren, produceren vaak een lijn van producten om aan verschillende behoeften te voldoen. Ze kunnen vast of draagbaar zijn, afhankelijk van hoe een bedrijf van plan is zijn machine te gebruiken.

De decorticator gebruikt rollers, slijpmachines, messen en ander gereedschap om de buitenromp of cortex van plantmateriaal te scheiden. Dit kan nuttig zijn om nuttige vezels van vlas, hennep en sisal te verwijderen naast het verwerken van noten en zaden. Het apparaat zal schors en buitenrompen van verschillende planten optillen en kan verstelbaar zijn zodat het verschillende soorten materialen aankan, in plaats van slechts één.

Vroege ontwerpen lijken te dateren uit de jaren 1800, toen een aantal uitvinders begon te werken aan apparatuur om de vezel- en zaadproductie te industrialiseren. Vóór de ontwikkeling van de decorticator vereisten processen zoals het maken van henneptouw een zorgvuldige handmatige voorbereiding van de grondstoffen, waarbij ze werden geslagen om de vezels te scheiden, ze te reinigen om bruikbare componenten te extraheren en ze vervolgens tot touw te maken. Met een decorticator konden bedrijven hun productievolumes radicaal verhogen en verschillende stappen overslaan, omdat het apparaat de bruikbare onderdelen gemakkelijk zou scheiden en de rest achter zou laten.

Mobiele decorticators kunnen nuttig zijn in omgevingen waar veel boeren toegang nodig hebben tot een decorticator, maar deze niet alleen kunnen betalen. In plaats van grondstoffen naar een verwerkingsbedrijf te brengen, kunnen de boeren gebruikmaken van mobiele apparatuur om bruikbare onderdelen te koop te strippen. Het afval dat op de site achterblijft, kan nuttig zijn om in de grond te ploegen om de loft en de voedingswaarde te verhogen. Het verwerken van materialen op een boerderij elimineert de noodzaak om te betalen voor het transport van afvalstoffen, waardoor boeren geld kunnen besparen door alleen de nuttige producten van hun gewassen te verzenden.

Een vaste decorticator kan zich bevinden in een verwerkingsfaciliteit op een boerderij waar grote hoeveelheden materiaal worden gekweekt, of kan in een centrale faciliteit worden geplaatst om materialen te verwerken die vanuit afgelegen gebieden worden binnengebracht. Het is meestal groter, met een grotere capaciteit. Beide apparaten kunnen gevaarlijk zijn om te omzeilen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het personeel voldoende is opgeleid om problemen zoals het vangen van ledematen in de decorticator te voorkomen; een apparaat dat is ontworpen om de buitenste omhulsels van zaden, noten, stelen en soortgelijke materialen te strippen, kan de arm van een arbeider in seconden verpulveren.